Acupunctuur & Dry Needling

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is een volledig medisch systeem dat al meer dan 2000 jaar diagnoses stelt, ziektes kan genezen, klachten verbetert en ook preventief werkt. Eeuwen geleden al konden de Chinezen het functioneren van het menselijk lichaam nauwkeurig verklaren door het observeren van de natuur. De Chinese geneeskunde is nauwelijks alternatief te noemen. Wist u dat meer dan 1/3 deel van de wereldbevolking er al honderden jaren dagelijks gebruik van maakt?

De Chinese zienswijze benadert de mens en zijn ziektes anders dan de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door niet de ziekte maar de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van twee oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze krachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden. De bekendheid van acupunctuur is vooral ontstaan door de goede resultaten bij pijnbestrijding. Met acupunctuur (en het verwante acupressuur) kunnen echter nog veel meer aandoeningen bestreden worden.

Basisprincipe

Het basisprincipe van de acupunctuur is de circulatie van de levensenergie Qi. Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam. Bij ziekte is het evenwicht in de energiehuishouding verstoord.

Bij een acupunctuurbehandeling worden dunne naalden op nauwkeurig omschreven punten ingebracht. Hierdoor kan de stroom van de energie beïnvloed worden en kunnen blokkades worden opgeheven. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is dit niet pijnloos. Vanzelfsprekend wordt er in onze praktijk uitsluitend met zorgvuldig gesteriliseerde naalden of met wegwerpnaalden gewerkt. Door het opsporen en bewust laten worden van de mogelijke oorzaak die ten grondslag ligt aan de klacht kan men ook zelf meewerken aan het genezingsproces. Een deel van de behandeling bestaat vaak uit adviezen op het gebied van voeding en leefwijze.

Iets voor u?

Een enorm scala aan klachten kan behandeld worden met acupunctuur. Al u wilt weten of u met uw specifieke klachten in aanmerking komt voor een acupunctuur behandeling in onze praktijk kunt u het beste contact opnemen met onze praktijk.

Er is nog geen eenduidig beleid van de ziektekostenverzekeraars over de vergoeding van acupunctuur. Vaak wordt het wel vergoed, maar om zeker te zijn kunt u dit het beste navragen bij uw verzekering.

Wilt u meer weten over acupunctuur?
Bezoek dan ook eens de website van Zhong op : www.zhong.nl

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek uw spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry Needling: niet het zelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook uitstralende pijn kunnen veroorzaken in een ander gebied. Maar ook een verzwakking van die spier is mogelijk. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, inactiviteit of trauma’s.

Uw fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsten, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van uw klachten of uw klachten kunnen onderhouden.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut analyseert eerst uw klachten door een gesprek. Daarna worden de spieren en gewrichten in de omgeving onderzocht die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de triggerpoints, waarna in overleg met u die punten worden behandeld om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur.

Na de behandeling krijg u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Dry Needling is een erkende fysiotherapeutische interventie en wordt dan ook vanuit uw aanvullend pakket vergoed door uw zorgverzekering.

In onze praktijk werkt Rick Zee met deze techniek.

Uitgelicht

Weer plek bij Zwanger Fit

Zwanger Fit is een actieve cursus voor vrouwen vanaf 16 weken zwangerschap tot 9 maanden na de bevalling. Inmiddels is er weer plek voor nieuwe…

Lees meer »