Lymfedrainage & Oedeemtherapie

Wat is lymfedrainage of oedeemtherapie?

Manuele lymfedrainage is een behandelmethode voor mensen waarbij er teveel vocht achterblijft in het weefsel (men spreekt dan over oedeem). Dit overschot aan vocht ontstaat meestal in de benen, maar het kan op iedere plaats in het lichaam voorkomen. Een oedeemtherapeut heeft na de opleiding voor fysiotherapie nog een opleiding oedeentherapie gevolgd.

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor oedeem:

 • een verstoorde balans tussen het uittreden van vocht in het weefsel en opname terug in het bloed.
 • aangeboren afwijkingen in het lymfestelsel
 • schade aan het lymfestelsel na een operatie, trauma of straling
 • schade aan het lymfestelsel na een (bacteriële-)infectie
 • obstructie (verstopping) in het lymfestelsel door een tumor
 • veranderingen na medicijnengebruik

Voor wie is de oedeemtherapeut?

(Lymfe-)oedeem kan ontstaan bij jong en oud. In sommige gevallen is de klacht omkeerbaar en kan het probleem worden verholpen. In andere gevallen zijn de klachten onomkeerbaar en zal het doel zijn de dikke arm of het dikke been zo dun mogelijk te krijgen. Vervolgens zal de behandeling gericht zijn op het voorkomen dat de arm of het been weer dik wordt door middel van het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Op deze manier zal de persoon zo min mogelijk pijn en beperkingen van deze aandoening ondervinden.

Wat doet een oedeemtherapeut?

Bij een eerste bezoek zal er een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarna samen met u een behandelplan zal worden opgesteld.

De behandeling zal tot doel hebben de functie van het lymfestelsel te verbeteren en het oedeem te laten afnemen of te laten verdwijnen (afhankelijk van de onderliggende oorzaak). Tijdens de behandeling maakt de oedeemtherapeut gebruik van specifieke technieken:

 1. Manuele lymfedrainage: een massagemethode die de functie van het lymfesysteem op een adequate wijze ondersteunt en optimaliseert;
 2. Oedeemhandgreep: Handgrepen om forse zwelling te verplaatsen naar plaatsen waar het makkelijke af wordt gevoerd;
 3. Fibrosehandgreep: Een techniek om o.a. littekens soepeler te krijgen;
 4. Compressieverband of zwachtelen: de tegendruk van het verband of zwachtels heeft het tegen gaan van uittreden van vocht als hoofddoel en ondersteunt de afvoer van lymfe. Een ander gunstig effect is dat de spierpomp beter werkt. Na afloop van de behandeling kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten, die overdag gedragen wordt;
 5. Oefentherapie: Beweging stimuleert de lymfvaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Hiervoor zijn gerichte specifieke oefeningen nodig;
 6. Ademhalingstechnieken: het aanleren van bepaalde ademhalingstechnieken om de afvoer van lymfe te ondersteunen;
 7. Het geven van adviezen omtrent huidhygiëne en lichamelijke belasting.

Hoe komt u bij de oedeemtherapeut terecht?

Met uw huisarts of specialist kunt u overleggen of lymfedrainage of oedeemtherapie in uw geval gewenst is. U kunt dan met een gerichte verwijzing van een arts of specialist zelf contact met ons opnemen om een afspraak te maken. Wij streven ernaar zo spoedig mogelijk met u af te spreken.

 

Hoe wordt oedeemtherapie vergoed?

Lymfeoedeem valt in de meeste gevallen onder de chronische aandoeningen. Behandeling daarvoor wordt, na de eerste 20 behandelingen, vergoed door de ziektekostenverzekeraar vanuit de basisverzekering. Voor de eerste 20 behandelingen is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie gewenst.

Voor vragen of mogelijkheden over behandeling kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk.
Bij Fysiotherapie Plus werken zeven geregistreerde oedeemtherapeuten.

Susan Fagel
Carla Hageman
Jana Hussain
Minela Pervanic
Isaac Neumann
Chantal van der Velden

Uitgelicht

Weer plek bij Zwanger Fit

Zwanger Fit is een actieve cursus voor vrouwen vanaf 16 weken zwangerschap tot 9 maanden na de bevalling. Inmiddels is er weer plek voor nieuwe…

Lees meer »