Wat is een frozen shoulder en hoe komt u hiervan af?

Schouderpijn is hinderlijk. Alledaagse bewegingen zoals op je schouder liggen, iets uit een kast pakken of naar iemand zwaaien is dan een uitdaging. Als de pijn in de schouder steeds erger wordt kan het zijn dat u een frozen shoulder aan het ontwikkelen bent. Dat gaat u steeds verder beperken in uw bewegingsvrijheid. Het herstel van een frozen shoulder kan lang duren. Maar wat is een frozen shoulder nu precies, hoe ontstaat het, maar nog belangrijker, hoe komt u er van af? In deze blog geven onze collega’s Gerrit en Michael antwoord op een aantal van uw vragen.

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder ofwel ‘bevroren schouder’, is een aandoening van de schouder waarbij het gewrichtskapsel, dat als een verpakking om de kop en de kom van de schouder zit, gaat verkleven. Het gewrichtskapsel zorgt ervoor dat de bewegingen van de schouder soepel kunnen verlopen. Een verkleving van het gewrichtskapsel leidt tot verstijving (bevriezing) van de schouder. Vandaar de term frozen shoulder. 

Hoe ontstaat een frozen shoulder?

Soms is de oorzaak niet te achterhalen en soms ontstaat de ‘bevroren schouder’ na een val, ongeluk of operatie. Een ontstekingsreactie de boosdoener. Ook stress kan een factor zijn. Bij het bestaan van de volgende aandoeningen is er een verhoogd risico op het krijgen van een frozen shoulder:

  • Diabetes mellitus
  • Schildklieraandoeningen
  • Epilepsie
  • Ziekte van Dupuytren
  • Hart- en longaandoeningen
  • Ziekte van Parkinson

Wat opvallend is dat een frozen shoulder vaker voorkomt bij mensen tussen de 40 en 65 jaar en vaker bij vrouwen. Meestal ontstaan de klachten aan de niet dominante zijde. Een frozen shoulder is in het begin lastig te herkennen en kan verschillen in ernst. De aandoening heeft meerdere fases: de ‘bevriezing fase’, de ‘bevroren fase’ en de ‘ontdooiende fase’. 

De verschillende fases

De bevriezende fase

Dit is de eerste fase bij een frozen shoulder. In deze fase is de pijn aan het toenemen en wordt het gewricht steeds minder beweeglijk. Hoog reiken, zwaar tillen en zelfs de kleinste draaibewegingen kunnen pijnlijk zijn. Het gebied rondom de schouder gaat vaak ook meespelen en soms ontstaat er een uitstraling die richting de arm, nek of rug beweegt. In deze fase zijn mensen vaak geneigd om meer te gaan bewegen omdat stijve spieren of gewrichten normaliter baat hebben bij bewegen, maar voor deze aandoening is dat vaak niet het geval. Te veel, zwaar of agressief bewegen kan de schouder juist forceren. De bevriezende fase kan een aantal weken tot 9 maanden duren.

De bevroren fase

Dit is de tweede fase bij een frozen shoulder. In deze fase neemt vaak de pijn in de schouder af, maar blijft de bewegingsbeperking bestaan. De stijfheid rondom het gewricht kan wel nog tot gevolg hebben dat de nek, arm en rug pijnlijk blijft omdat u anders gaat bewegen. Tijdens deze fase mag u weer geleidelijk gaan oefenen, onder begeleiding van een fysiotherapeut of manueeltherapeut. Deze fase duurt vaak wat korter dan de bevriezende fase. 

De ontdooiende fase

Dit is de derde en laatste fase. In deze fase neemt de pijn nog meer af en zal de stijfheid in het gewricht langzaam verdwijnen. Tijdens deze fase is het verstandig om sporten en functioneel trainen weer op te pakken om ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk weer de oude bent.

Waarom is fysiotherapie belangrijk bij een frozen shoulder?

De aandoening brengt een lang herstelproces met zich mee, welke versneld kan worden door het begeleid bewegen, samen met een fysiotherapeut of manueel therapeut. Zonder juiste begeleiding en aanpassing van de normale levensstijl kan het herstel soms erg lang duren. Des te meer reden om contact op te nemen met de fysiotherapeut of huisarts.

Heeft u klachten aan de schouder en wilt u weten of dit een frozen shoulder kan zijn? Of heeft u andere vragen?

Neem dan contact op met Fysiotherapie Plus Rotterdam via 010 – 466 51 02 of info@fysiotherapieplus.nl voor meer informatie of een afspraak.