Hoe komt u van een hernia af?

Een hernia kan een pijnlijke bedoening zijn. 

Het woord hernia betekent letterlijk “uitstulping” en dit kan op verschillende plekken in uw lichaam optreden. Als fysiotherapeut hebben we het meest te maken met hernia’s in de onderrug en de nek. Gelukkig biedt fysiotherapie een goede oplossing. Denkt u dat u een hernia hebt, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. In het algemeen geldt dat hoe eerder u een diagnose krijgt en hoe eerder u met de behandeling begint, hoe groter de kans is dat u volledig herstelt. In deze blog vertellen we u meer over de verschillende soorten hernia’s en hoe fysiotherapie u kan helpen bij het herstellen van een hernia. 

Wat is een hernia?

Allereerst, wat is een hernia in de wervelkolom? Een hernia treedt op wanneer een deel van een tussenwervelschijf, dat zich tussen de wervels bevindt, naar buiten uitsteekt en druk uitoefent op de omliggende zenuwen. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen, gevoelloosheid en/of zwakte in het getroffen gebied.

Er zijn verschillende soorten hernia’s, maar de meest voorkomende waar fysiotherapeuten mee te maken krijgen zijn de lumbale en cervicale hernia’s. Een lumbale hernia treedt op in de onderrug en kan leiden tot klachten in de onderrug, heupen, billen en benen. Een cervicale hernia treedt op in de nek en kan leiden tot klachten in de nek, schouders, armen en handen.

Naast deze hernia’s zijn er nog andere soorten hernia’s in het lichaam, zoals de hiatale hernia (die zich bij de maag bevindt) en de femorale hernia (die zich in de lies bevindt). Elke hernia heeft zijn eigen specifieke symptomen en behandelingsopties, dus het is belangrijk om uw dokter te raadplegen om de juiste diagnose te krijgen.

Oorzaken van een hernia

Er zijn verschillende oorzaken van een hernia. Vaak is de precieze oorzaak niet bekend, maar we kunnen soms een aantal factoren vinden die een rol kunnen spelen. 

Factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een hernia zijn:

 • Zwaar tillen
 • Trauma, zoals een val of een auto-ongeluk.
 • Erfelijkheid; erfelijke factoren kunnen bijdragen aan het risico op het ontwikkelen van een hernia.
 • Obesitas: Overgewicht kan leiden tot extra druk op de tussenwervelschijven, waardoor ze gevoeliger worden voor een hernia.
 • Zittend leven: Een zittende levensstijl kan leiden tot een verminderde spierkracht en flexibiliteit in de rug.
 • Roken: Roken kan de bloedtoevoer naar de tussenwervelschijven verminderen, waardoor deze gevoeliger worden voor slijtage en beschadiging.

Onthoud dat niet iedereen die aan deze factoren wordt blootgesteld een hernia ontwikkelt. Een hernia kan zich ontwikkelen als gevolg van een combinatie van factoren en kan ook optreden zonder duidelijke aanleiding. Als u symptomen van een hernia ervaart, raadpleeg dan uw huisarts voor een diagnose en een behandelplan.

Fysiotherapie bij een hernia

 • Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van een hernia. Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen uw rugspieren te versterken en te ontspannen, wat kan helpen om de druk op de hernia te verminderen en de symptomen te verlichten. Hier zijn enkele manieren waarop fysiotherapie kan helpen bij een hernia:
 • Allereerst kunnen we u helpen door uit te leggen wat er precies aan de hand is en wat u daar zelf aan kunt doen. We helpen u door het geven van leefregels en tips bij pijnbestrijding.
 • Core strengthening oefeningen: De kernspieren van het lichaam, waaronder de buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren, ondersteunen de ruggengraat en helpen de druk op de tussenwervelschijven te verminderen. Een fysiotherapeut kan u helpen bij het uitvoeren van oefeningen om uw kernspieren te versterken en de druk op de hernia te verminderen.
 • Flexibiliteitsoefeningen: Stretching en flexibiliteitsoefeningen kunnen helpen om de spieren en ligamenten in de rug te ontspannen en de bewegingsvrijheid te vergroten. Dit kan helpen om de pijn te verlichten.
 • Manuele therapie: Onze fysiotherapeut kan manuele therapie gebruiken om de bewegingsvrijheid in de rug te vergroten en de spieren te ontspannen..
 • Houdingsadvies: Een fysiotherapeut kan u adviseren over de beste houding. Dit kan helpen om verdere schade aan de tussenwervelschijf te voorkomen en de genezing te bevorderen.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

Heeft u een hernia en wilt u graag hulp van één van onze fysiotherapeuten? Dan staan we graag voor u klaar! Neem contact met ons op door te bellen naar 010 – 466 51 02 of een mail te sturen naar info@fysiotherapieplus.nl.