Heeft u migraine, of is het toch spanningshoofdpijn? Wat is het verschil?

Hoofdpijn, we hebben er allemaal wel eens last van. De één heeft er een paar uurtjes last van, de ander kan er dagen door geveld worden. In het laatste geval spreekt men al snel van migraine. In de andere gevallen spreken we eerder van spanningshoofdpijn. Het is best lastig om te bepalen of u spanningshoofdpijn of migraine hebt. Spanningshoofdpijn is goed te behandelen door middel van fysiotherapie. Onze fysiotherapeut Rick Zee heeft voor u op een rijtje gezet wat het onderscheid is tussen spanningshoofdpijn en andere soorten hoofdpijn en wat fysiotherapie voor u kan betekenen bij deze klachten. 

De verschillen tussen spanningshoofdpijn en migraine

Allereerst is het woord spanningshoofdpijn een vergaarbak van allerlei soorten hoofdpijn en migraine is een duidelijke aandoening. Bij migraine is het bekend wat er in de hersenen gebeurt, de activatie van de hoofdpijn is bekend, terwijl dat bij spanningshoofdpijn niet zo is. Hieronder een lijst met de belangrijkste symptomen die duiden op migraine: 

 1. Het is een hoofdpijnaanval die tussen de één en drie dagen duurt
 2. Het is een bonzende, pulserende hoofdpijn, meestal aan één kant
 3. De hoofdpijn kan gepaard met misselijkheid, overgeven en/of duizeligheid
 4. De aanvallen kunnen samen gaan met overgevoeligheid voor licht en geluid
 5. Bij eenderde van de mensen begint de aanval met een zogenoemd aura. Dit geeft een wazig beeld, tunnelvisie en/of het zien van schitteringen of vlekken. 
 6. De hoofdpijn kan erger worden bij inspanning zoals bewegen of praten

Wat zijn de symptomen van spanningshoofdpijn?

 1. De hoofdpijn kan een half uur tot enkele dagen duren
 2. Het is een drukkenden/zeurende hoofdpijn, vaak aan beide kanten. Het gevoel alsof er een band om het hoofd zit. Soms zit de pijn boven of achter de ogen of bij de slapen.
 3. Misschien minder zin in eten, maar zonder misselijkheid of braken
 4. De hoofdpijn kan gepaard gaan met gevoeligheid voor licht en geluid
 5. De spieren van de nek en schouders kunnen gespannen of gevoelig zijn
 6. Toename van stress geeft vaak verergering van de klachten 
 7. Sommige mensen krijgen pas hoofdpijn als zij kunnen ontspannen na het werk of in het weekend 

Wat kan een fysiotherapeut voor u doen als u last heeft van  migraine?

Wanneer medicijnen niet helpen om de pijn te verminderen kan de fysiotherapeut, net als bij spanningshoofdpijn, onderzoeken of de klachten worden veroorzaakt en/of verergerd door spanning in de nek en schouders. Bij extreme hoofdpijnklachten die langer dan een aantal dagen duren kan de fysiotherapeut u naar de huisarts doorverwijzen voor verder onderzoek en eventueel andere medicatie. Bij acute klachten is het vaak fijn om rust te nemen en even in stilte op bed te gaan liggen. Bij voorkeur in een donkere kamer met weinig afleiding.

Wat kan een fysiotherapeut voor u doen als u last heeft van spanningshoofdpijn?

Wanneer de hoofdpijnklachten worden veroorzaakt door spanning in de nek en schouders is dit vaak door een fysiotherapeut of manueel therapeut (gedeeltelijk of helemaal) op te lossen. Door middel van manuele therapie, oefeningen en massagetechnieken kan de fysiotherapeut ervoor zorgen dat de spanning in de nek, schouders en eventueel op de schedelbasis afneemt. Onbewuste spanning of stress is kan ook een belangrijke factor zijn bij hoofdpijnklachten. Door het zoeken naar de bron van de stress en door het geven van ontspanningsoefeningen kan uw fysiotherapeut de klachten verminderen of verhelpen. 

Sommige fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in nek- en hoofdpijnklachten. Bij ernstige hoofdpijnklachten kunnen pijnstillers worden ingezet (of juist worden afgebouwd) en kan leefstijladvies onderdeel zijn van de behandeling.

Wilt u meer weten over spanningshoofdpijn en migraine en hoe wij u kunnen behandelen?

Maak dan een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten. Neem contact met ons op via de website, 010-466510 of info@fysiotherapieplus.nl.