Sportief Wandelen: een goede methode voor jong en oud om gezond te blijven

Wandelen is gezond. Dat weet iedereen. Maar Sportief Wandelen is zelfs nog gezonder. Er zitten veel voordelen aan. Omdat wij in onze fysiotherapiepraktijk regelmatig vragen krijgen van mensen hoe ze makkelijk in beweging kunnen komen en blijven, hebben wij ons eens verdiept in het fenomeen Brisk Walking, ook wel genoemd powerwalking, fitwalking of Sportief Wandelen. Kortom met lekker stevig doorstappen valt veel gezondheidswinst te behalen. We leggen het graag voor u uit. 

Wat is Sportief Wandelen?

Sportief Wandelen is in feite gewoon een soort van snelwandelen waarbij u ook uw armen actief inzet. Het tempo ligt tussen wandelen en hardlopen in en de snelheid ligt tussen de 6 tot 9 kilometer per uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van uw basisconditie en of u een beginnende of een geoefende wandelaar bent. U kunt de sport zowel buiten als binnen beoefenen. Het is al jaren populair in Engeland en Amerika en heeft nu ook in Nederland voet aan de grond gekregen.

Wat zijn de voordelen van Sportief Wandelen?

Het is een sport voor iedereen, ongeacht leeftijd en conditie. Het is niet zo blessuregevoelig als hardlopen. Het is een duursport, waarmee u uw uithoudingsvermogen vergroot en de spiergroepen rond heupen, bovenbenen en billen kunt verstevigen. Bovendien wordt door Sportief Wandelen uw ademhaling dieper en daardoor krijgt u meer zuurstof in uw bloed. Het verhoogt ook het gelukshormoon endorfine in uw lichaam. Daarnaast is Sportief Wandelen goed voor hart- en bloedvaten, het vermindert het risico op suikerziekte, het verlaagt het cholesterolgehalte in uw bloed en is tevens een perfecte vorm van valpreventie. Bovendien stimuleert het de spijsvertering en kunt u met Sportief Wandelen uw buikvet verminderen. Met een half uur Sportief Wandelen kunt u 200 tot 500 calorieën verbranden.

Goed voor ons brein

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is het ook nog eens goed voor ons brein. Een half uurtje per dag stevig doorstappen verbetert het geheugen, bevordert de creativiteit en u blijft er langer zelfstandig door. Het blijkt dat we met Sportief Wandelen onze frontale lob, die achter ons voorhoofd ligt, activeren. Deze zorgt ervoor dat ons geheugen niet overloopt door onbewust informatie te selecteren, zodat er geen chaos ontstaat. Zo houden we grip op alles. Als die frontale lob aangedaan is vermindert dat onze zelfstandigheid, onze drang tot initiatief nemen en onze motivatie om iets te gaan doen.

Morgen aan de slag? Lees eerst onze tips:

Als u dit allemaal leest, dan wilt u waarschijnlijk direct morgen beginnen met Sportief Wandelen. Om goed voorbereid aan de slag te gaan hebben we nog enkele tips voor u op een rijtje gezet. 

  • Als u bepaalde klachten hebt (gehad) overleg dan eerst met uw huisarts of fysiotherapeut voordat u van start gaat
  • Draag goede wandelschoenen
  • Let op uw ademhaling tijdens het lopen, u mag niet kortademig worden
  • U mag geen pijn voelen aan uw knie- of heupgewrichten
  • Bouw het wandelen geleidelijk op en breid de wandeltijd elke week wat verder uit
  • Het maximale effect van Brisk Walking bereikt u als u vijf dagen per week minimaal 30 minuten wandelt. Maar een gemiddelde tijd van 45 minuten tot een uur is nog beter.  
  • Wilt u zien hoe Brisk Walking precies gaat; voor binnenshuis bekijk deze video, voor buitenshuis kunt u deze video bekijken 

Meer informatie over Sportief Wandelen ?

Ook in onze praktijk doen we aan Sportief Wandelen! Wilt u meer weten hoe u het kunt opbouwen en waar u precies op moet letten? Of wilt u een persoonlijk op maat gemaakt wandelprogramma opstellen? Wij geven u graag advies en desgewenst begeleiding. Neem gerust contact met ons op via 010 – 466 5102, info@fysiotherapieplus.nl of via het contactformulier op onze website.