Wist u dat: Tai chi kan helpen bij knieartrose?

Hoewel Tai Chi oorspronkelijk als vechtkunst is ontstaan, worden de bewegingen voornamelijk gevolgd om harmonie te creëren tussen lichaam en geest. Inmiddels blijkt dat Tai Chi ook een positief effect heeft op mensen met verschillende aandoeningen. In deze blog gaan we wat dieper in op knieartrose en hoe Tai Chi en fysiotherapie een rol spelen in het verlichten van de pijn.

Wat is knieartrose?

Artrose, een veelvoorkomende vorm van reumatische aandoening, kenmerkt zich onder andere door het dunner worden van het kraakbeen in de knie. Dit leidt tot meer wrijving n, wat ontstekingen kan veroorzaken in het omliggende weefsel van de knie. Deze ontstekingen resulteren in pijn en stijfheid. Als reactie op deze wrijving, groeit er vaak extra botweefsel aan de randen van de knie, waardoor het gewricht breder kan worden en de knie er anders uit kan gaan zien.

De exacte oorzaken van artrose blijven grotendeels onduidelijk. Er wordt steeds meer erkend dat artrose vaak het resultaat is van verschillende factoren die samenkomen. Dit zijn enkele factoren:

  • Erfelijke aanleg kan een rol spelen, waarbij artrose zich vaak op jongere leeftijd (onder de 40 jaar) en in meerdere gewrichten manifesteert.
  • Eerdere blessures of schade aan of rondom het kniegewricht kunnen leiden tot verminderde stabiliteit en verhoogde gevoeligheid.
  • Overgewicht plaatst extra belasting op het kniegewricht, wat kan leiden tot beschadiging.
  • Overgewicht leidt ook tot chronische ontstekingsreacties in verschillende weefsels van ons lichaam.   
  • Onvoldoende beweging. 
  • Langdurige en zware belasting van het kniegewricht.
  • Aanwezigheid van andere gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis of  jicht. 

De rol van Tai Chi bij knieartrose

Uit onderzoek van reumatoloog Chenchen Wang is gebleken dat Tai Chi een positief effect kan hebben bij het verminderen van pijn en stijfheid bij knieartrose. Tai Chi omvat namelijk vloeiende, harmonieuze bewegingen die rond en continu zijn. Door deze bewegingen nauwgezet en intensief te volgen, ontwikkelt u een bewustzijn van zowel uw lichaam als geest. De fysieke aspecten van Tai Chi dragen bij aan het vergroten van flexibiliteit, kracht en souplesse, waardoor de belasting op gewrichten vermindert en pijn kan afnemen. Daarnaast suggereert het mentale aspect van Tai Chi dat het kan bijdragen aan het omgaan met chronische pijn, aangezien de sport bij verschillende patiëntengroepen met chronische aandoeningen pijn, depressie en angst lijkt te verminderen.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij knieartrose?

Helaas is er nog geen genezing voor artrose beschikbaar, maar het is vaak zeker mogelijk om klachten te verminderen. Fysiotherapie kan hierbij heel waardevolle ondersteuning bieden. Door middel van diverse oefeningen kunt beter omgaan met de pijn en stijfheid die gepaard kunnen gaan met artrose. Deze therapie helpt u om uw kniegewricht op een zo normaal mogelijke manier te gebruiken, waardoor u weer vertrouwen krijgt in uw bewegingsvermogen. Daarnaast kunt u ook advies krijgen om lichte beweegsporten, zoals Tai Chi, te volgen.

Heeft u knieartrose en wilt u hiermee om leren gaan?

Neem dan contact met ons op. Door middel van een persoonlijk behandelplan gaan wij samen met u aan de slag om uw zodanig te verlichten, zodat u uw dagelijkse activiteiten goed kunt oppakken. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 010 4665102, een mail te sturen naar info@fysiotherapieplus.nl  of op onze contactpagina het formulier in te vullen.