Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut is dankzij een aanvullende opleiding gespecialiseerd in het behandelen van klachten van buik, bekkenbodem en bekkenklachten.De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten.Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen en kinderen.

 

Volwassenen

De klachten bij kunnen zijn:

 • ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
 • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
 • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
 • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
 • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
 • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
 • begeleiding bij operaties in de onderbuik;
 • bekken en lage rugpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
 • begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling

 

Veel van de klachten zijn te herleiden tot een disfunctie van de bekkenbodem spieren. Disfunctioneren wil zeggen “niet werken zoals het hoort te werken”. Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem.

Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook op seksuele functies, kan een en ander kan leiden tot verschillende klachten.

Aan de hand van een gesprek en een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek, zal de bekkenfysiotherapeut vaststellen wat de oorzaak van uw klachten is en bepalen welke therapie het meest geschikt voor u is en samen met u een behandelplan opstellen.

De behandeling kan bestaan uit advies op het gebied van vochtintake, voeding en tolietgedrag ,adembewustwording. En uit oefentherapie gericht op aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem spieren mogelijk ondersteund door inwendige palpatie, myofeedback en rectale ballontraining.

Een keuze van de behandeling zal gemaakt worden aan de hand van de specifieke klachten van iemand.

 

Seksualiteit

Dus ook bij problemen met seks kan de bekkenfysiotherapeut adviseren.

Door het bewust te leren ontspannen van de bekkenbodemspieren kan bijvoorbeeld pijn bij de gemeenschap verminderen. Indien wenselijk werken wij samen met een seksuoloog die ook op onze hoofdlocatie werkt.

 

Bekkenpijn

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken.

Hierdoor kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Andere namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse

Bij bekkenpijn zal de fysiotherapeut de patiënt leren verantwoord om te gaan met de verminderde belastbaarheid van het bekken en goed bewegen. Als het mogelijk is probeert de bekkenfysiotherapeut ook de conditie te verbeteren. In sommige gevallen kan de bekkenfysiotherapeut een bekkenband aanmeten. Hiermee kan het bekken tijdelijk ondersteund en ontlast worden.

In combinatie met de cursus “Zwangerfit” kan de patiënt haar belastbaarheid weer in orde maken.

 

Kinderen

Bij kinderen kunnen de volgende klachten voorkomen:

 • problemen met zindelijk worden
 • veelvuldig plassen of bedplassen
 • buikpijn
 • obstipatie

Op een speelse manier worden adviezen gegeven. We lezen een verhaaltje over juist toiletgedrag. We doen adem- en ontspanningsoefeningen. Samen met de ouder of begeleider worden ook houdingsadviezen besproken. We adviseren om de oefeningen en adviezen thuis dagelijks te herhalen, om zo het geleerde eigen te maken.

Wij werken hierbij samen met onze geregistreerde kinderfysiotherapeuten.

 

Vragen?

Voor vragen of mogelijkheden over behandeling kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk.

Marian Heetman, Master bekkenfysiotherapeut i.o.
Petra Fokkinga-Bannink, geregistreerd bekkenfysiotherapeut

Petra Ketelaar, kinderbekkenfysiotherapeut
Floor van Ochten, geregistreerd Zwangerfit docent
Lisa Verkerke-Hinfelaar, fysiotherapeut met aandachtsgebied bekkenbodem en bekkenklachten, ook bij kinderen

Rick Zee, fysiotherapeut met aandachtsgebied bekkenbodem en bekkenklachten bij mannen

 

 

 

Uitgelicht

Weer plek bij Zwanger Fit

Zwanger Fit is een actieve cursus voor vrouwen vanaf 16 weken zwangerschap tot 9 maanden na de bevalling. Inmiddels is er weer plek voor nieuwe…

Lees meer »