Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut je spieren aanprikt, door middel van een speciale techniek, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van een droge acupunctuurnaald. Er wordt dus geen vloeistof in de spieren  gespoten.

Er wordt met naalden gewerkt. Maar dry needling is beslist niet hetzelfde als acupunctuur Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. 

Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. De fysiotherapeut prikt op specifieke punten waar spierknopen zitten ook wel ‘triggerpoints’ genoemd. Dry needling is dus geen energiebehandeling.

Klachten 

Triggerpoints of spierknopen zijn  kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook uitstralende pijn kunnen veroorzaken in een ander gebied. Ook kunnen ze een spier verzwakken. Ze kunnen ontstaan door talloze oorzaken, waaronder stress, overbelasting, juist te weinig bewegen en ongelukken. 

Diagnose 

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek. Daarna worden de spieren en gewrichten in de omgeving onderzocht die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de triggerpoints, waarna in overleg met jou die punten worden behandeld om de spieren te ontspannen.

Behandeling 

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Meer informatie en kosten 

Bij Fysiotherapie Plus willen wij altijd zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt. Verzekeraars vergoeden dry needling via het aanvullende pakket.

Je kunt je polisvoorwaarden lezen of contact opnemen met je zorgverzekeraar. En anders kan je  fysiotherapeut uitleggen hoe het zit.

Voor vragen over of mogelijkheden voor behandeling kun je altijd contact opnemen met onze praktijk, via telnr. 010 466 51 02 of door het sturen van een e-mail naar info@fysiotherapieplus.nl.

Ons team: 

  • Minela Pervanic; fysiotherapeut, onder meer gespecialiseerd in dry needling
  • Rick Zee, fysiotherapeut, onder meer gespecialiseerd in dry needling
  • Tanja Heddle, bekkenfysiotherapeut en gespecialiseerd in dry needling
  • Noor Kwakkenbos, fysiotherapeut, traumanetwerk, COVID revalidate, dry needling, aandachtsgebied geriatrie fysiotherapie
  • Lenneke Rodermond, Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut, Dry Needling, Medical taping/lymfetaping

Wij doen dit op de volgende locaties 

  • Schiedamseweg 185 
  • Soetendaalseweg 102
  • Bergwegplantsoen 390