Fysiotherapie bij kanker (oncologie)

 

Wanneer je met kanker te maken krijgt, komt er een hoop op je af. Zowel fysiek als emotioneel krijg je een hoop te verduren. De medische behandeling van kanker gaat vaak gepaard met een hoop bijwerkingen. Onder andere een verslechtering van de conditie, sterke vermoeidheid en verlies van kracht. Deze bijwerkingen kunnen lang na de behandeling blijven bestaan. De laatste jaren wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de bijdrage van fysiotherapie en bewegen bij kanker. Uit deze onderzoeken is gebleken dat fysieke training een positieve bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van leven, zowel voor, tijdens en na de behandeling voor kanker.

Oncologische revalidatie is zorg die gericht is op het functionele, fysieke, psychische en sociale problemen die verbonden zijn met kanker, inclusief nazorg en revalidatie. Het gaat daarbij om advies en waar nodig begeleiding bij het omgaan met de ziekte, herstel, het in stand houden en verbeteren van de conditie.

 

Doel van oncologische revalidatie

Het verbeteren of in stand houden van de kwaliteit van leven door een verbetering van conditie, bewegelijkheid en spierkracht, vermindering van vermoeidheid en contact met lotgenoten.

Werkwijze

Uw eerste afspraak vindt plaats bij een oncologiefysiotherapeut. U stelt samen met deze fysiotherapeut, tijdens het intakegesprek, doelen op voor de training. Ook zullen er een paar fysieke testen plaats vinden om uw beginniveau vast te stellen en krijgt u een rondleiding door de praktijk.

Op basis van de testuitslagen wordt er door de fysiotherapeut een individueel trainingsprogramma voor u opgesteld en kan de training beginnen. De eerste drie keer traint u individueel met de fysiotherapeut. Vervolgens kunt u gaan trainen tijdens de oncologie trainingsgroep. Dit is een trainingsgroep voor (ex-) kankerpatiënten. Deze trainingen zijn altijd onder begeleiding van twee gespecialiseerde fysiotherapeuten.

U kunt ook individueel doortrainen. Bij individuele training duurt de training 30 minuten, tijdens de trainingsgroep heeft u een uur.

 

Duur van oncologische revalidatie

Het programma is als volgt opgebouwd.

 • Een individueel intakegesprek met gespecialiseerde fysiotherapeut
 • Twee tot drie individuele trainingen met gespecialiseerde fysiotherapeut
 • Drie maanden groepstraining (2-3x in de week)
 • Zes maanden groepstraining (1-2x in de week)
 • Elke 8 weken vindt er een individuele evaluatie plaats. Hierin worden ook de testen herhaald en eventuele vragenlijsten opnieuw afgenomen om de voortgang in kaart te brengen en eventueel de doelen aan te passen.

 

Kosten

Het programma wordt voor het grootste deel vergoed door uw zorgverzekeraar (uit de aanvullende verzekering). Informeer hierover bij de gespecialiseerde fysiotherapeut.

 

Wie zijn wij?

Bij Fysiotherapie Plus willen wij er altijd voor zorgen dat u de best mogelijke zorg krijgt. Binnen ons team van fysiotherapeuten zijn er drie fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling bij kanker of bezig zijn met een vervolgopleiding.

Kapo Yu en Annelieke Kok, beide fysiotherapeut sinds 2012, zijn in september 2015 gestart met de Master Oncologic Physical Therapy. Samen met Chantal van der Velden, fysiotherapeut sinds 2003, die oedeemtherapeut (2007) is en diverse oncologie cursussen heeft gevolgd, begeleiden wij de oncologische training. Naast de oncologische training kunnen wij u ook individueel ondersteunen bij de overige zorgen die te maken hebben met kanker bv met littekentherapie en lymftaping.

Ons totale team wat zij bezig houdt met de behandeling rondom kanker (waar oedeem therapie ook bij hoort ) bestaat uit:

 • Annelieke Kok, Master Oncologic Physical Therapy i.o.
 • Chantal van der Velden, geregistreerd oedeemtherapeut
 • Susan Fagel, geregistreerd oedeemtherapeut
 • Carla Hageman, geregistreerd oedeemtherapeut
 • Jana Hussain, geregistreerd oedeemtherapeut
 • Minela Pervanic, geregistreerd oedeemtherapeut & psychosomatisch fysiotherapeut
 • Isaac Neuman, geregistreerd oedeemtherapeut

Uitgelicht

Weer plek bij Zwanger Fit

Zwanger Fit is een actieve cursus voor vrouwen vanaf 16 weken zwangerschap tot 9 maanden na de bevalling. Inmiddels is er weer plek voor nieuwe…

Lees meer »