Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich bezig houdt met het beter later functioneren van je gewrichten en tegelijkertijd met het verbeteren van je houding. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

Klachten 

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn in hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen zijn, hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom en nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen. 

Ook kun je er terecht met lage rugklachten – al dan niet met uitstraling naar de benen – en met hoge rugklachten wel of niet in combinatie met rib- en borstpijn. 

Je kunt verder bij een manueel therapeut terecht met duizeligheid bij het bewegen van je nek, kaakklachten, eventueel met nekklachten – en heupklachten. 

Diagnose

Je eerste afspraak bestaat uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. De manueel therapeut stelt je vragen over je klachten, bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze verergeren of juist niet. 

Ook doet de manueel therapeut een lichamelijk onderzoek om je houdingen en bewegingen te beoordelen en je gewrichten te onderzoeken. 

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. 

Je krijgt meteen te horen hoe de behandeling eruit zal zien. 

Behandeling 

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je kunt je beter en vrijer bewegen en voelt minder pijn. 

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Meer informatie en kosten 

Bij Fysiotherapie Plus willen wij altijd zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt. Je hebt een verwijsbriefje nodig van je huisarts of medisch specialist voor manuele therapie. Manuele therapie zit voor kinderen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. 

Als je ouder bent, heb je een aanvullende zorgverzekering nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding van de therapie. 

Verzekeraars vergoeden het programma grotendeels via het aanvullende pakket. Je kunt je polisvoorwaarden lezen of contact opnemen met je zorgverzekeraar. En anders kan je manueel therapeut uitleggen hoe het zit. 

Voor vragen over of mogelijkheden voor behandeling kun je altijd contact opnemen met onze praktijk, via telnr. 010 466 51 02 of door het sturen van een e-mail naar info@fysiotherapieplus.nl.

Ons team

  • Gerrit van der Hoek, fysiotherapeut, master manueel therapeut, aandachtsgebied schouder
  • Iris Bosch, fysiotherapeut, master manueeltherapeut
  • Michael van der Gaag, fysiotherapeut, manueel therapeut
  • Isaac Neumann, Fysiotherapeut, master manueel therapeut, verbonden aan het claudicationetwerk, oedeemfysiotherapeut 

Wij doen dit op de volgende locaties

  • Erasmusstraat 164
  • Schiedamseweg 185
  • Sint Jobsweg 10 
  • Voorburgstraat 14