Overgewicht en obesitas, wat is het verschil?

Een groot deel van de bevolking kampt met overgewicht. Uit onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar is. Overgewicht kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven. Het kan u hinderen in het uitvoeren van bepaalde activiteiten en er zitten risico’s voor uw gezondheid aan. Daarom is een gezond gewicht belangrijk. Vaak is het lastig om dit in uw eentje voor elkaar te krijgen. In deze blog legt onze collega Rick Zee uit waar overgewicht vandaan komt, hoe u eraan kunt werken en wat wij voor u kunnen betekenen. U staat er gelukkig niet alleen voor! 

Wat is het verschil tussen overgewicht en obesitas?

Overgewicht

We spreken van overgewicht of obesitas als uw lichaam te veel vetweefsel heeft. Uw lichaam slaat  extra calorieën uit de voeding op in de vorm van vet. De mate van overgewicht wordt meestal gemeten met Body Mass Index (BMI). Deze meetmethode kijkt naar lengte, gewicht, geslacht en leeftijd. Een BMI onder de 25 wordt beschouwd als een gezond gewicht. U heeft overgewicht bij een BMI tussen de 25 en 30. 

Obesitas

Bij een BMI vanaf 30 is er sprake van obesitas. En bij een BMI van 40 of meer spreken we van morbide obesitas. 

Buikomvang

Een andere manier om overgewicht of obesitas te bepalen is het meten van de buik met een centimeter. Bij mannen wordt een middelomtrek van 102 centimeter of meer beschouwd als obesitas. Bij vrouwen is dat 88 centimeter of meer.

Obesitas krijgt u niet alleen door gebrek aan beweging. Dit kan ook een erfelijke oorzaak hebben of veroorzaakt worden door bepaalde ziekten zoals een traag werkende schildklier. Ook stress, chronisch slaapgebrek of bepaalde medicijnen hebben invloed op uw gewicht. Het is daarom belangrijk om het hele plaatje te bekijken. 

Welke risico’s zitten aan overgewicht en obesitas?

Het is geen verrassing dat obesitas een groot risico vormt voor de gezondheid. De meest bekende problemen van obesitas zijn: een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en een te hoge bloeddruk. Iemand met obesitas heeft daarnaast een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden in vergelijking met iemand die een gezond gewicht heeft.

Risico’s van obesitas: 

  • Hart- en vaatziekten
  • Gewrichtsklachten/artrose
  • Diabetes Mellitus (suikerziekte)
  • Verhoogd cholesterol
  • Hoge bloeddruk                                         
  • Verschillende vormen van kanker
  • Diverse gewrichtsklachten

Wat kunnen onze fysiotherapeuten voor u betekenen?

Fysiotherapie speelt een belangrijke ondersteunende rol bij het omgaan met overgewicht en obesitas. Onze therapeuten kunnen u helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen en om meer te bewegen.

Samen met uw therapeut gaat u een intensief behandeltraject in. U gaat onder begeleiding sporten en uw leefstijl verbeteren. U valt af, wordt fitter en daarmee verkleint u de kans op gezondheidsproblemen. 

Neem contact met ons op

Heeft u last van overgewicht of obesitas en heeft u behoefte aan ondersteuning bij het afvallen en bewegen? Wij staan klaar om u te helpen! U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 010 – 466 51 02 of een e-mail te sturen naar info@fysiotherapieplus.nl.