Versterk uw bekkenbodem: essentiële oefeningen voor een gezonder leven

Een goed functionerende bekkenbodem is essentieel voor zowel mannen als vrouwen, maar vaak wordt het belang hiervan over het hoofd gezien. Een goed functionerende bekkenbodem helpt onder andere bij het voorkomen van urine-incontinentie, verbetert de seksuele gezondheid en ondersteunt het herstel na de geboorte van een kindje. In deze blog gaan we dieper in op de bekkenbodem, de complicaties die zich kunnen voordoen en geven we oefeningen hoe u uw bekkenbodem kunt trainen. Lees snel verder! 

Wat is de bekkenbodem en waar dient deze voor?

De bekkenbodem bestaat uit een groep spieren en weefsels die zich aan de onderkant van uw bekken bevinden. Deze spieren zijn enorm belangrijk, omdat ze verschillende organen ondersteunen zoals uw blaas, darmen en bij vrouwen, de baarmoeder. De bekkenbodem helpt u bij het plassen en de stoelgang, ondersteunt seksuele functies, en speelt een rol in de algehele stabiliteit van uw lichaam. Het helpt ook om druk te weerstaan die ontstaat bij activiteiten zoals tillen, hoesten of zelfs tijdens de bevalling. 

Welke complicaties kunnen zich voordoen?

Zowel mannen als vrouwen kunnen verschillende complicaties ervaren als gevolg van een verzwakte bekkenbodem. Maar de bekkenbodem kan ook juist overactief zijn. Veelvoorkomende problemen zijn urine-incontinentie, waarbij kleine hoeveelheden urine onvrijwillig ontsnappen tijdens activiteiten zoals lachen of niezen. Verder kan er sprake zijn van een verzakking, waarbij organen zoals de blaas of baarmoeder verzakken en bij vrouwen druk uitoefenen op de vaginawand. Bij mannen kan een verzwakte bekkenbodem bijdragen aan problemen met seksuele functies en controle over de blaas tijdens de dag en de nacht. Een goede bekkenbodemgezondheid is essentieel voor het voorkomen van deze complicaties en het handhaven van een goede levenskwaliteit.

Hoe kunt u uw bekkenbodem trainen?

Het trainen van de bekkenbodem is cruciaal voor het behouden van een gezonde controle over de blaas en darmen en helpt bij het ondersteunen van uw seksuele gezondheid. Een goed trainingsprogramma begint met het identificeren van de bekkenbodemspieren. Onze (bekken)fysiotherapeuten kunnen u helpen met een op maat geschreven oefenprogramma met oefeningen voor de bekkenbodemspieren en ademhaling. Ook geven zij desgewenst advies op het gebied van bijvoorbeeld opvangmateriaal, seksualiteit en voeding. 

Meer informatie, last van de bekkenbodem of tips over het trainen van uw spieren?

Neem contact met ons op! Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten staan klaar om u te helpen met uw vragen of problemen. Neem contact met ons op door te mailen naar info@fysiotherapieplus.nl, te bellen naar 010-4665102 of door het contactformulier in te vullen op onze website.