Goed verzekerd voor fysiotherapie in 2023

Wilt u ook in 2023 gebruik maken van fysiotherapie? Let dan goed op hoe u in 2023 verzekerd bent. Alle zorgverzekeraars hebben de premie van hun basisverzekering en aanvullende verzekeringen wederom verhoogd. 

Helaas komt weinig van deze verhoging bij de fysiotherapeuten zelf terecht. De vergoedingen die wij als praktijk krijgen voor fysiotherapeutische zorg blijven echt veel te laag en zijn niet meer kostendekkend. De Zorgverzekeraars komen hun belofte om de veel te lage tarieven aan te passen niet na. In de krant staan daarom steeds meer berichten van fysiotherapiepraktijken die moeten sluiten. 

Natuurlijk willen wij u ook in 2023 blijven voorzien van goede fysiotherapeutische zorg, daarom delen wij onze zorgen met u en geven u graag gerichte informatie over uw keuzemogelijkheden voor 2023 als het gaat om aanvullende verzekeringen. Zeker als u regelmatig gebruik maakt van fysiotherapie! 

Verschil kan oplopen tot € 400,- per jaar

Het is zeker de moeite waard om u goed te verdiepen in de zorgverzekeringen, want dat kan u op jaarbasis veel geld schelen. Er zit tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering al een verschil van ruim €400 per jaar. Terwijl de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is, aangezien de inhoud hiervan door de overheid is vastgesteld.

Het is dus belangrijk dat u goed zicht hebt op de voorwaarden en vergoedingen, zodat u weet wat u kunt verwachten van de basisverzekering en/of aanvullende verzekering. 

Een overzicht van alle zorgpremies 2023 vindt u hier.

Vanaf 1 januari 2023 zit er geen collectiviteitskorting meer op zorgverzekeringen. Terwijl bijna 2 op de 3 Nederlanders er gebruik van maakte. Er zit één voordeel aan: het vergelijken van zorgverzekeringen wordt een stuk gemakkelijker!

Fysiotherapie in de basisverzekering

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening betaalt u dan zelf. De tarieven van deze behandelingen kunt op onze website vinden. U kunt beter een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen.

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering:

 • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
 • Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
 • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
 • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
 • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
 • Behandeling bij artrose (maximaal 12 oefening therapieën op een jaar)
 • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
 • Coronapatiënten die na hun besmetting ernstige klachten en beperkingen hebben overgehouden krijgen paramedische herstelzorg vergoed vanuit de basisverzekering, mits ze voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze regeling geldt tot 1 augustus 2023. Voor fysiotherapie of oefentherapie geldt een maximum van 50 behandelingen. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden voor herstelzorg.

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Of u een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van uw huidige zorgbehoefte. En van het risico dat u loopt op een aandoening. Bent u gezond en doet u niet aan risicovolle sporten, dan heeft u – wat fysiotherapie betreft – wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig, of is het goedkoopste aanvullende pakket voldoende. U bent dan wellicht beter af door apart voor uw fysiotherapiebehandelingen bij ons in de praktijk te betalen. Zie hiervoor onze tarieven op de website.  

Als u een grotere kans op blessures hebt door de sport die u beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie verstandig. En als u (vaker) last heeft van uw rug of zwakke gewrichten heeft, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.

Belangrijk:

 • Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen. Behalve bij behandelingen aan huis en bij behandelingen die op de chronische lijst vermeld staan. 
 • Wij hebben met alle zorgverzekeraars een contract. Wij declareren zelf onze behandelingen bij uw zorgverzekeraar. U hoeft daar niets voor te doen. 
 • Het eigen risico is niet van toepassing als u gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandeling vanuit uw aanvullende verzekering.
 • Bij overstappen: soms vragen verzekeraars om een gezondheidsverklaring of medische verklaring bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Ze mogen u op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat u een polis afsluit. Bij de basisverzekering is er een acceptatieplicht. 

Hoe kiest u de zorgverzekering die het best bij u past?

Gebruik de checklist op de website van de Consumentenbond: Zorgverzekering kiezen: waar let u op?

Kijk in uw polis om te achterhalen voor welke vergoeding u in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. Bepaal dus voor uzelf uw zorgbehoefte. Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag per jaar (bijvoorbeeld €250).

We hebben de ruimste vergoedingen voor fysiotherapie (ten minste 36 behandelingen per jaar) voor u op een rijtje gezet:

VerzekeraarPolisAantal behandeling+premie
De Friesland Optimaal36€54,75
Zilveren KruisAanvullend 4 sterren36€74,25
ProLifeExtra Largepolis36€74,25
ONVZTopfit 50€67,66

Let op: U heeft t/m 31 december 2022 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit uw situatie te vergelijken!