Spanningsklachten en hoofdpijn

Iedereen is wel eens gespannen. Vaak is dit een normale reactie van je lichaam om in een bepaalde situatie een goede prestatie te leveren, zoals bij een wedstrijd of examen. Maar soms kun je het gevoel hebben dat je voortdurend onder spanning staat, zonder dat hier een duidelijke aanleiding voor is. Dan kun je aankloppen bij onze gespecialiseerde fysiotherapeut. 

Die is gespecialiseerd in de behandeling van spannings- en stressgerelateerde klachten en onbegrepen pijnklachten. Zulke klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd.

Heb je last van buik- en darmen,  vermoeidheidsklachten, wisselende spier- en gewrichtsklachten, benauwdheid, duizeligheid, hyperventilatie, hartkloppingen , druk op je borst of hoofd-, rug- en nekpijn? Dit zijn allemaal klachten die kunnen samenhangen met stress of spanning en waar fysiotherapie bij kan helpen.

Andere klachten die in dit plaatje passen zijn psychische klachten zoals een algeheel gevoel van onbehagen, lusteloosheid, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn, slecht slapen of te veel slapen. Het niet meer kunnen genieten en ontspannen, geen zin hebben in seks of daar juist dwangmatig mee omgaan, overmatig eten, alcohol drinken, roken en medicijngebruik. 

Oorzaken psychosomatische klachten 

De klachten kunnen een lichamelijke of een geestelijke oorzaak hebben of een combinatie ervan. Een duidelijke medische diagnose is er vaak niet te stellen, wat tot onbegrip in je omgeving kan leiden. Ze kunnen te maken hebben met bepaalde leefomstandigheden zoals: 

 • Ruzie
 • Hoge werkdruk
 • Verlies van een dierbare
 • Een andere emotionele gebeurtenis
 • Een ernstige ziekte, van jezelf of in je omgeving
 • Relatieproblemen 

Als de stress en zorgen die zulke gebeurtenissen veroorzaken, langere tijd bestaan kunnen ze je zodanig uit je evenwicht brengen, dat dit je lichamelijke en geestelijke weerstand aantast. 

Diagnose 

De gespecialiseerde fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Je zult eerst een gesprek met de fysiotherapeut hebben en een onderzoek ondergaan, om helder te krijgen welke klachten je hebt en waardoor die zijn ontstaan. Naar aanleiding daarvan zal de fysiotherapeut samen met jou een behandelplan maken. Belangrijk is dat je zelf actief meedenkt en meewerkt aan je herstel en het veranderingsproces 

Behandeling 

De fysiotherapeut werkt volgens het bio-psycho-sociale model. Je lichamelijke, psychologische en sociale aspecten, waaronder je woon- en werksituatie worden bij  de behandeling betrokken.

Het doel van de therapie kan zijn:

 • Inzicht krijgen in de oorzaak van je klachten en factoren die zorgen dat ze blijven bestaan
 • Leren ontspannen en bewust worden van je ademhaling 
 • Opvoeren van de belastbaarheid door gerichte, langzaam toenemende fysieke belasting
 • Lichaamsbewustwording: wanneer voel je je gezond en goed? 
 • Aanvoelen en leren respecteren van je lichamelijke en geestelijke grenzen
 • Anders leren kijken naar je ziektebeleving ten opzichte van je dagelijks leven 
 • Op een andere manier leren omgaan met je klachten 
 • Vergroten van vertrouwen in je lichaam, jezelf en van je zelfbeeld. 

Vaak werkt de fysiotherapeut bij de behandeling van psychosomatische klachten samen met andere zorgprofessionals, zoals de huisarts, een bedrijfsarts of psycholoog. Daarnaast kan het helpen om deel te nemen aan de Cursus Leren Ontspannen 

Cursus Leren Ontspannen

Onze cursus Leren Ontspannen leert u de basistechnieken van het ontspannen. De cursus start weer in oktober en wordt vergoed door uw zorgverzekeraar als u aanvullend verzekerd bent. Volgens de planning zal er een avond- en middaggroep komen. U kunt zich telefonisch aanmelden bij de balie van Fysiotherapie PLUS (telnr. 010 466 51 02) of via de mail.

Meer informatie en kosten 

Bij Fysiotherapie Plus willen wij altijd zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt. Zorgverzekeraars vergoeden fysiotherapie vaak via het aanvullende pakket.

Je kunt je polisvoorwaarden lezen of contact opnemen met je zorgverzekeraar. En anders kan je  fysiotherapeut uitleggen hoe het zit.

Voor vragen over of mogelijkheden voor behandeling kun je altijd contact opnemen met onze praktijk, via telnr. 010 466 51 02 of door het sturen van een e-mail naar info@fysiotherapieplus.nl.

Ons team

 • Marjan Binder, fysiotherapeut, aandachtsgebied schouder, cursus leider sportief wandelen, master psychosomatische fysiotherapeut i.o.
 • Minela Pervanic, fysiotherapeut, oedeemfysiotherapeut, master psychosomatische fysiotherapeut
 • Floor van Ochten, fysiotherapeut gespecialiseerd in adem en ontspanning
 • Lisa Verkerke, fysiotherapeut gespecialiseerd in adem en ontspanning

Wij kunnen u helpen

U kunt terecht op de volgende locaties