De 3 meest voorkomende schouderklachten

Wanneer u last krijgt van één van uw schouders merkt u direct hoe vaak u uw schouders beweegt. Bijvoorbeeld bij het aantrekken van uw jas. Of bij het kammen van uw haar of het tillen van de boodschappentas. Die dagelijkse activiteiten worden lastig door de pijn aan uw schouder. Maar waar komt die schouderklacht opeens vandaan? Er zijn verschillende oorzaken voor schouderklachten aan te wijzen. De drie meest voorkomende schouderklachten die wij binnen onze praktijk zien, hebben we voor u op een rijtje gezet. 

Waardoor kunnen schouderklachten ontstaan?

Per jaar krijgt ongeveer 31% van de Nederlandse bevolking last van schouderklachten. Onze leeftijd speelt daarbij een belangrijke rol. Jongeren krijgen vaak schouderklachten als gevolg van sportbeoefening. Deze klachten hangen dan samen met bijvoorbeeld instabiliteit van de schouder. Als we ouder worden zijn vaak geïrriteerde pezen de voornaamste oorzaak voor schouderklachten. Maar hoe kunnen dergelijke schouderklachten precies ontstaan? We geven u een aantal oorzaken: 

 • U heeft langdurig dezelfde beweging gemaakt, bijvoorbeeld  met een activiteit waarbij uw armen boven uw hoofd waren, zoals een plafond schilderen
 • U bent gevallen
 • U ervaart spanning of stress
 • U heeft last van slijtage (artrose) in het gewricht of gewrichtsontstekingen door artritis
 • U heeft nekklachten
 • Soms is er geen directe oorzaak te vinden 

De symptomen:

Schouderpijn heeft veel invloed op uw dagelijkse handelingen. De meest simpele bewegingen worden bemoeilijkt door de pijn. Zo spraken we in de inleiding al over het aantrekken van uw jas, het dragen van de boodschappentas of het kammen van uw haar. Maar door schouderpijn kunt u vaak ook niet goed slapen, omdat u niet op de schouder kunt liggen. Als u één van de volgende symptomen heeft, raden wij u aan om contact met onze praktijk op te nemen voor het stellen van een diagnose: 

 • U heeft een zeurende pijn rondom het schoudergewricht
 • U heeft pijn bij het bewegen van de arm
 • Uw schouder voelt stijf aan
 • U kunt niet op de arm liggen

Wat zijn de meest voorkomende schouderklachten?

De schouder is een zeer complex gewricht. Het is ook een bijzonder gewricht, omdat het veel beweging kan maken. Daardoor is de schouder blessuregevoeliger. De meest bekende diagnoses voor schouderklachten zijn: 

 1. Peesaandoeningen: De pees is een verbinding tussen de spier en het bot. Hierbij kunt u denken aan een peesontsteking, peesdegeneratie (een verminderde kwaliteit van de pees) of een peesruptuur (de pees is gedeeltelijk of volledig gescheurd).
 2. Slijmbeursontsteking: een slijmbeurs fungeert als schokdemper in een gewricht en bevindt zich tussen bot en spieren. De slijmbeurs zorgt bovendien voor verminderde wrijving tussen verschillende weefsels. Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door overbelasting of na een ongeval.
 3. Inklemming ofwel impingement syndroom: een pees, spier of slijmbeurs kan ergens in de schouder bekneld raken en dat geeft pijnklachten in de schouder. 

Wat kunt u zelf doen als u last heeft van schouderklachten?

Wij adviseren u om uw schouder en arm toch regelmatig te bewegen. Maar wel met speciale oefeningen, bijvoorbeeld slinger- en zwaaioefeningen.  Door in beweging te blijven zorgt u ervoor dat uw schouderklachten niet erger worden en dat de schouder niet vast gaat zitten. U verkleint daarmee de kans op een frozen shoulder

Zorg er natuurlijk wel voor dat u uw schouder niet belast. Dus geen zware dingen tillen of duwen of boven uw macht werken. Daarnaast kunt u de pijn trachten te verlichten door de schouder te koelen of te verwarmen. U kunt zelf bepalen wat voor u werkt. Op thuisarts.nl staan leuke filmpjes met oefeningen voor uw schouder die u alvast kunt proberen.

Wanneer kunt u de hulp inroepen van de fysiotherapeut?

Als uw schouderklachten blijven aanhouden kunt u contact opnemen met onze schouderspecialisten, Gerrit en Michael. Zij zijn ook lid van het Schoudernetwerk Rotterdam. Tijdens een intake gaan zij op zoek naar de precieze oorzaak. Aan de hand van een fysiek onderzoek, eventueel aangevuld met echografie, kunnen zij een diagnose stellen. De behandeling van uw schouderklachten is afhankelijk van het type aandoening in uw schouder. Er zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk, zoals dry needling en manuele therapie

U kunt onze schouderspecialisten bereiken via 010 – 466 51 02 of door een mail te sturen naar info@fysiotherapieplus.nl. Of vul het contactformulier in via onze website.